Celoteh Si Effa ;)
Ladies!

Hi! Effa here. I'm the owner of this blog. And sooo proud to have this. Thanks for your visit and do contact me as well. See ya!

 Loving Me
Entries About Find Me FAQ


Shout!


Credits!

Template: Nurul AtiQah
Re-Designed : Hysham Hyszham
Owner : Effa Riza

HANDPHONE TERAWAL

Semua orang sibuk dengan kecanggihan teknologi terutamanya handpone atau dalam bahasa melayu telefon bimbit. Tapi hari nie entry saya mengulas handphone terawal yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat jenama telefon bimbit . Mungkin kita terlepas pandang akan kegunaan telefon bimbit tersebut kerana keasyikkan menikmati kecanggihan teknologi yang hanya di hujung jari sahaja . Jom kita usha sikit ..

NOKIA
NOKIA 2110 

Nielah telefon bimbit  pertama yang dikeluarkan oleh NOKIA pada 1995 . 
Memang berbeza dibandingkan sekarang berdasarakan reka bentuk .
Nampak kan yang terpacak kat atas telefon tu , tu mcm line lah .. Tak ada tu telefon tidak akan nerfungsi baik dgn rangkaian panggilan .Model ni mempunyai Monophonic ringtones , yelah lagu ala2 ring telefon rumah tu .Masa untuk berbual amat lah terhad iaitu 2 jam 40 min  berbanding model paling latest yang dikeluarkan nokia iaitu 9 jam ke atas . DAHSYAT ! Makin banyak benda bukan2 dibualkan sekarang. HAHAH
Banyak lagi lah , xp byk lagi nak cerita . Jom ke next model .......
SONY ERICSON
Sony Ericson T68i
Dikeluarkan Pada April 2002 , masih baru .. tapi model nie comel sgt2 ! Engat lagi dlm filem korea dulu2 kalau tengok amoi2 pk hanpon nie, WAHHHH!!! Cute nak jugak ! HAHAHAHA . Skrunk , em xminatlah .
HIPOKRIT!!! OK! hanpone nie adalah hanpone pertama yang diberi keunikkan pada keypad die iaitu Joystick Keypad . Ah !! tu yang kat tgh tu r . xde arah kanan kiri atas bawah hy tolak je .. best an !
Hanpone nie sudah diberi kemudahan mms/email . Utk pengetahuan SONY ERICSON terkenal dgn model ini sgt2 ! TAHNIAH !!


MOTOROLA

Motorola d520                


Ah , macam telefon rumah tak ? Ye BETUL !! Nielah yang pertama dari MOTOROLA pada
1998.Telefon nie sebiji telefon rumah tak ada banyak fungsi , call dan sms sahaja . Kalau bagi mak cik zmn skrg pon dieorg tak mahu lah .. Walaubgaimanapon dengan permulaan begini MOTORALA berjaya mengekalkan ekonomi mereka sehingga hari ini dgn menghasilkan handphone yang lebih canggih . 


ARCATEL


ARCATEL antara jenama terawal suatu ketika dahulu , kalau tengok pada model di atas seakan NOKIA di mana mereka bersaing hebat dlm tahun 1997 jika tidak silap . Design telfon bimbit nie  mcm design botol air , kan ?!!! Fungsi nye tak terlalu byk , hanya call dan sms sahaja . so ok lah .. tapi zaman bapa2 dulu mmg paka ARCATEL la .. HaHaHa . 

BLACKBERRY


Blacberry 6230
Memang jenama nie masih awal lagi , tapi korang mesti tak pernah terfikir bagaiman rupa telefon mereka terawal , Nielah . mcm calculator kan ! Tapi still b'body begini sehinggalah model nye hari ni ! Blackberry 6230 nie biasa sahaja tapi ia boleh menghantar email , mmg semua handphone keluaran Blackberry bisa mengekses email . IA !! Handphone yang dikeluarkan pd tahun 2003 nie mampu bertahan selama 5 jam untuk perbualan . So korang renungkanlah model nie dgn modle yang korang pakai sekarang . Okeyp lah guys .. ulasan saya sampai di sini sahaja lah .. So jadikanlah telefon bimbit sebagai kemudahan untuk kite berkomunikasi dengan lebih ringkas dan JANGANLAH KITA MENYALAH GUNAKAN IA Gunakan kemudahan yang semakin canggih ini untuk memperbaiki tahap kecerdikkan kita semua . 
Barang Yang Lama jangan dilupakan pula . OK semua nya ..